FAQ

Algemeen

Kan de cursuslocatie die bij de betreffende cursus staat wijzigen?

Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek streeft er naar om alle cursussen aan te bieden op de locatie die is vermeld bij de betreffende cursus op de website. Het kan voorkomen dat de betreffende locatie laat weten niet beschikbaar te zijn door onvoorziene omstandigheden. Er zal door ons naar een vergelijkbare en geschikte locatie worden gezocht. De cursusdata zullen niet wijzigingen. Alle kandidaten krijgen zo spoedig mogelijk na de bevestiging van de locatiewijziging van ons bericht.

Is er een bezoekadres?

Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek heeft geen bezoekadres. Wel komen wij graag bij je praten op locatie voor mogelijkheden. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag 7 dagen per week telefonisch en per mail bereikbaar!

Kunnen jullie ook werkervaringen (stages) verzorgen?

Wij bieden ook werkervaringen (zogenaamde: “stages”) aan in diverse toepassingsgebieden. Deze stages loop je bij een toepasser. Deze toepasser is een bedrijf die partner van ons is. Je draait dan een vuurwerkevenement mee vanaf het moment dat de vuurwerkshow moet worden opgebouwd tot de afbouw daarvan, onder deskundige begeleiding van een pyrotechnicus. Uiteraard maak je ook de ontbranding mee! Wij proberen een vuurwerkevenement aan te bieden waarbij de toepassingsgebieden aan bod komen die jij wilt (Groot Vuurwerk, Pyrotechnische Speciale Effecten of beide!). Mocht je hierover meer willen weten, neem gerust contact met ons op voor beschikbare data.

Hebben jullie vacatures beschikbaar?

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste instructeurs en examinatoren. Heb jij affiniteit met pyrotechniek en wil jij naast je huidige werkzaamheden cursussen voor ons verzorgen of examens afnemen, dan komen wij graag met je in contact!

Om te solliciteren kun je je motivatie en cv mailen naar maik@opleidingpyrotechniek.nl.

p.s. de wet verplicht in bijna alle gevallen welke eisen een examinator moet voldoen om examens af te mogen nemen ten aanzien van een bepaald (vak)gebied. Wanneer je hier niet aan voldoet, dan verzoeken wij niet als examinator te solliciteren.

Waar kan ik me aanmelden als partner?

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste partners die ons weten te sterken. Wij komen graag met je in contact!

Je kunt mailen naar maik@opleidingpyrotechniek.nl of het contactformulier op de site invullen. Wij nemen n.a.v. je reactie contact met je op.

Pyrotechnici

Wat is een KO-vraag?

Het is wettelijk verplicht geldt om vragen die over het werkplan gaan als Knock-Out (KO) te beoordelen. Dit betekent dat wanneer de kandidaat deze vraag op het examen onjuist heeft, de kandidaat per definitie voor het examen is gezakt. Het wordt aan de kandidaat schriftelijk medegedeeld welke vraag op het examen een KO-vraag is. Er kunnen meerdere KO-vragen in het examen voorkomen, maar deze zullen te allen tijde moeten gaan over het werkplan.

De KO-vragen kunnen voorkomen als meerkeuzevragen, open vragen en casus vragen.

Wat is de wijze van examinering?

De examens voor alle toepassingsgebieden worden schriftelijk afgenomen. De examens voor alle drie de toepassingsgebieden bestaan uit meerkeuzevragen, open vragen en casus vragen.

Wat is de tijdsduur van een examen?

Wanneer de examens voor de toepassingsgebieden individueel worden afgelegd, geldt voor elk individueel toepassingsgebied een examenduur van 90 minuten (1,5 uur). Worden beide toepassingsgebieden geëxamineerd, dan geldt een examenduur van 180 minuten (3 uur).

Let wel, om een persoonscertificaat op het toepassingsgebied Groot Vuurwerk of Pyrotechnische Speciale Effecten te behalen, dien je ook het Beperkt toepassingsgebied te behalen. Ook voor dit toepassingsgebied krijgt de kandidaat 90 minuten (1,5 uur) de tijd. Dit betekent dat de totale examenduur, in het geval kandidaat examen doet voor alle (drie) toepassingsgebieden, 270 minuten (4,5 uur) bedraagt.

Bovenstaande informatie geldt ook voor herexamens.

Na het afnemen van het examen van een toepassingsgebied, zal een korte pauze worden ingelast.

Zijn er voorwaarden om te worden toegelaten tot het examen?

Er zijn voorwaarden om te worden toegelaten tot het examen. Deze worden bij aanmelding van een cursus, waarbij een afsluitend examen is inbegrepen, aan je kenbaar gemaakt. In navolgende correspondentie tussen ons zul je hiervan ook nog op de hoogte worden gebracht. De toelating door Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek geschiedt door het doorlopen van de navolgende stappen:

  • het verifiëren van de identiteit van de kandidaat op basis van een geldig legitimatiebewijs;
  • het verifiëren of de volledige kosten voor het examen voorafgaand aan het examen zijn betaald;
  • het verifiëren of de regels en/of voorschriften aangaande het examen vooraf aan de kandidaat zijn verstrekt.

Wat zijn de voorwaarden voor de aanvraag van een persoonscertificaat op een van de toepassingsgebieden?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een persoonscertificaat op een van de toepassingsgebieden (beperkt, groot vuurwerk of pyrotechnische speciale effecten) zijn als volgt:

  • het beschikken over een relevant getuigschrift c.q. diploma dat is afgegeven door een door de Kiwa gecertificeerde exameninstelling (Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek). De geldigheidsduur van het persoonscertificaat is gelimiteerd tot maximaal drie jaar na de datum waarop het getuigschrift/diploma is behaald.
  • het aantoonbaar minimaal tien maal betreffende soort arbeid (gemakshalve genoemd: “stages”) binnen het toepassingsgebied Groot Vuurwerk c.q. Pyrotechnische Speciale Effecten hebben verricht onder toezicht van (een) certificaathouder(s) in de vijf jaar voorafgaand aan de aanvraag. Kiwa vraagt hiertoe onderliggende informatie (ter inzage) op. Deze eis geldt niet voor het Beperkt toepassingsgebied.
  • het conformeren aan de gedragscode en dienovereenkomstig handelen.
  •  het beschikken over een recente (niet ouder dan zes maanden) Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in relatie tot het toepassingsgebied van het certificaat. Voor het aanvraagformulier VOG kun je met ons of Kiwa contact opnemen.

Hoe lang is een persoonscertificaat geldig?

De geldigheidsduur van het persoonscertificaat is gelimiteerd tot maximaal drie jaar na de datum waarop het getuigschrift/diploma is behaald.

Is Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek gecertificeerd?

Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek is door de Kiwa gecertificeerd als exameninstelling om de examens af te mogen nemen voor de toepassingsgebieden:

  1. Beperkt toepassingsgebied (wetgeving, pyrotechniek, veiligheid en gezondheid);
  2. Groot Vuurwerk (materiaalkennis en het werken met groot vuurwerk);
  3. Pyrotechnische Speciale Effecten (materiaalkennis en het werken met pyrotechnische speciale effecten).

Zijn de opgegeven cursusdata gegarandeerd of geldt een minimum aantal deelnemers?

Alle cursusdata van de diverse soorten cursussen voor alle doelgroepen zijn gegarandeerd! Dit betekent dat de betreffende cursus altijd doorgaat, ongeacht het aantal deelnemers.

Ik wil een cursus op maat, is dat mogelijk?

Het is mogelijk dat je samen met Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek een op maat gemaakte cursus overeenkomt. Deze kan bestaan uit theorie en praktijk, al dan niet gevolgd door een Kiwa-gecertificeerd examen. Het is daarnaast mogelijk anderen aan deze cursus deel te laten nemen. Je hebt ook de vrijheid tot keuze van de locatie. Over de diverse mogelijkheden gaan wij graag met je in gesprek.

Vergunningverleners en toezichthouders

Ik wil een cursus op maat, is dat mogelijk?

Het is mogelijk dat je samen met Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek een op maat gemaakte cursus overeenkomt. Deze kan bestaan uit theorie en praktijk, al dan niet gevolgd door een Kiwa-gecertificeerd examen. Het is daarnaast mogelijk anderen aan deze cursus deel te laten nemen. Je hebt ook de vrijheid tot keuze van de locatie. Over de diverse mogelijkheden gaan wij graag met je in gesprek.

Wat is de wijze van examinering?

De examens voor de toepassingsgebieden Groot Vuurwerk en Pyrotechnische Speciale Effecten worden door middel van praktijkhandelingen afgenomen.

Welke artikelen worden ontbrand tijdens de praktijkdag(en)?

Tijdens de praktijkdag(en) worden diverse typen vuurwerk afgestoken van de categorieën F1 t/m F4 en T1 en T2. Hierbij valt te denken aan: mines, knallers (bangers), fonteinen, batterijen (flowerbeds), shells van diverse diameters, comets, waterfalls, line rockets, theatrical fires, theatrical flashes, theatrical reports, en meer…). Deze typen vuurwerk worden in diverse soorten ((stijg)hoogtes en diameters) ontbrand. Het kan voorkomen dat niet alle typen vuurwerk die door de geharmoniseerde normen worden erkend tot ontbranding worden gebracht. Gekozen is om de meest voorkomende typen vuurwerk tot ontbranding te brengen.

Wat voor kleding moet ik aan?

Wanneer je hebt gekozen voor een cursus incl. theorie, zal die dag uitsluitend in een binnenruimte zijn. De praktijkdagen van die cursus zullen buiten zijn. Tijdens de praktijkdagen hebben wij de beschikking over een overdekte locatie buiten. Echter, kan het voorkomen dat bij langdurige neerslag je toch nat wordt. Het is aan de kandidaat om zich hiertoe te kleden.

Waar is de ontbrandingslocatie?

De ontbrandingslocatie bevindt zich in ‘s-Hertogenbosch. Als kandidaat wordt je opgehaald en afgezet bij het centraal station van ‘s-Hertogenbosch.

Hoe kom ik op de ontbrandingslocatie?

De ontbrandingslocatie bevindt zich in ‘s-Hertogenbosch. Als kandidaat wordt je opgehaald en afgezet bij het centraal station van ‘s-Hertogenbosch.

Winkeliers

Ik wil een cursus op maat, is dat mogelijk?

Het is mogelijk dat je samen met Stichting Nationaal Opleidingscentrum Pyrotechniek een op maat gemaakte cursus overeenkomt. Deze kan bestaan uit theorie en praktijk, al dan niet gevolgd door een Kiwa-gecertificeerd examen op het Beperkt toepassingsgebied. Het is daarnaast mogelijk anderen aan deze cursus deel te laten nemen. Je hebt ook de vrijheid tot keuze van de locatie. Over de diverse mogelijkheden gaan wij graag met je in gesprek.

Wat is de wijze van examinering?

Het examen voor het Beperkt toepassingsgebied wordt schriftelijk afgenomen.

Risico inventarisatie- en evaluatie (RI&E)

Bedrijfshulpverlening (BHV)

x

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons Cookiebeleid.

Accepteer Weiger Privacyverklaring
WhatsApp Stuur ons een Whatsappje!